Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2009 16:00 - Америка или България- Обама президент!
Автор: yankoyotov Категория: Политика   
Прочетен: 360 Коментари: 1 Гласове:
0



Все още не са напълно утихнали вълненията от избора на Барак Обама за президент на САЩ.Качествата му не понадлежат на съмнения поради готовноста му да заеме този важен пост. Американците избраха за свой държавен глава и евентуален бъдещ световен лидер един афроамериканец (негър).
Не може да не забележим сходството между българското етническо малцинство (цигани) и американското (негрите).
Първоначално негрите са били продавани като роби на "белите" в Америка.Участта им е била жестока-работили са по цял ден на плантациите и в замяна на труда са получавали пари достатъчно за един хляб.
През 50те години в Америка негрите не са имали право да се возят в автобуса заедно с "белите". Не са имали право да учат в училищата, били са подлагани на побой и унижения всекидневно.Били са изтребвани от Ку-клукс-клан....
В момента негрите все още продължават да живеят в "гета" и имат изграден имидж на крадци, измамници и "гангстери".Въпреки това негрите са навсякъде в обществената сфера на САЩ,Те са певци,спортисти,военни,политици и др.Във въздуха още има лек аромат на расизъм, но против него постоянно се водят огромни кампании.Някакси "бели" и негри с годините успяват да се погодят заедно в състава на най-могъщата държава в наши дни-САЩ.
Да хвърлим едно око на нашата България.Тук мнозинство са българите.Нашето етническо малцинство (циганите) обитава тези земи от много отдавна.
Никога не сме търгували циганите като роби.Не са били принуждавани да работят целодневно за без пари.Не се е забранявало на цигани да учат в български училища.
Въпреки това циганите продължават да живеят отделно в своите "гета".Имат същия имидж като на негрите.Расизъм има и не се прави почти нищо срещу него.Допускат се големи политически грешки с циганите.Опрощават им се сметки за ток, дават им се постоянно помощи,подаряват им се жилища.Не е това начина да извадим на преден план от тях това, което американците са успяли да направят с негрите.
Вярно е ,че между негри и цигани има огромна разлика.Просто се чудя,какъв щеше да е обликът ни ако имахме малцинство в състава си като афроамериканците.Предимствата са безспорни.
Ние обаче си имаме циганите и може би с правилно водена към тях политика,един ден може да очакваме приятни изненади от нашето малцинство.


Тагове:   българия,   Америка,


Гласувай:
0



Предишен постинг

1. thomas - Не разбрах...
09.03.2009 16:10
Не разбрах кое от двете е вярно:
- това, че у нас ИМА расизъм спрямо циганите
- или това, че циганите у нас са допускани навсякъде наравно с българите, оставяни са да крадат и безчинстват почти безнаказано И сметките им за ток (и не само) се опрощават.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: yankoyotov
Категория: Забавление
Прочетен: 6097
Постинги: 3
Коментари: 2
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930